De wetswinkel is geopend op maandag en woensdag van 18:15 uur tot 19:30 uur

Het medehuurschap

Henk huurt sinds 2007 een woning aan de Nassaulaan bij woningbouwvereniging Vidomes. Sinds 2010 is hij getrouwd met zijn vriendin Ingrid. Zij is toen bij Henk komen inwonen. Heeft Ingrid nu extra rechten en plichten tegenover de woningbouwvereniging of blijven deze hetzelfde.

Medehuurderschap
Wanneer een persoon een huis huurt, is hij of zij de wettelijke huurder van het pand. Er ontstaat een medehuurderschap wanneer iemand de echtgenoot of geregistreerd partner wordt van de wettelijke huurder. De voorwaarde is dat er sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dit is meestal het geval bij mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De echtgenoten of geregistreerd partners zijn dan de medehuurders. Het huis moet wel het hoofdverblijf van de wettelijke huurder zijn. Dit houdt in dat hij niet tegelijkertijd een andere woning heeft waar hij of zij bijvoorbeeld de post laat bezorgen. Ook mag er geen ander huis zijn waar de wettelijke huurder meer tijd doorbrengt dan in het gehuurde huis. Omdat Henk en Ingrid getrouwd zijn, en Ingrid sinds 2010 inwoont bij Henk, is Ingrid wettelijk medehuurder van de woning aan de Nassaulaan.

Hoofdelijke aansprakelijkheid van de medehuurder
De medehuurder is hoofdelijk aansprakelijk voor verplichtingen uit de huurovereenkomst. Dat wil zeggen dat de verhuurder zowel van de hoofdhuurder als van de medehuurder kan eisen dat deze de huurprijs betaalt. Als Henk weigert om zijn huur te betalen, kan Vidomes van Ingrid eisen dat zij de huur betaalt. Dit is een van de plichten die aan haar als medehuurder wordt opgedragen.

Vertrek van de huurder
Wanneer de huurder uit het huis vertrekt, wordt de medehuurder automatisch de hoofdhuurder. Dit komt vaak voor bij scheidingen van tafel en bed en echtscheidingen. Ook wanneer de huurder geen echtgenoot of geregistreerd partner is, wordt de medehuurder automatisch de hoofdhuurder wanneer de originele huurder vertrekt.

Dit is anders wanneer er een huisvestingsvergunning nodig is voor het pand. De medehuurder moet dan binnen 8 weken na het eindigen van de huurovereenkomst naar de kantonrechter stappen en aantonen dat hij of zij een huisvestingsvergunning kan krijgen. Wanneer een persoon nooit de status van medehuurder heeft gekregen, eindigt de huur bij het vertrek van de hoofdhuurder en zal de persoon het huis moeten verlaten.

Wanneer Henk besluit om te scheiden van Ingrid en de huur opzegt, wordt Ingrid automatisch de hoofdhuurder. Zij was namelijk al medehuurder, waardoor zij in het huis zou kunnen blijven wonen.

Voortzetting van de huurovereenkomst na het overlijden van de huurder
Als de huurder overlijdt, volgt de medehuurder de oorspronkelijke huurder op als huurder. Mocht Henk komen te overlijden, verkrijgt Ingrid na zijn dood alle rechten en plichten uit de huurovereenkomst.

Conclusie
Wanneer u gaat samenwonen met een getrouwde of geregistreerde partner, wordt deze automatisch medehuurder van de woning. Die persoon krijgt dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder en zal hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld wanneer er sprake is van een schuld.
Als u problemen ondervindt met een medehuurderschap, twijfel dan niet om langs te komen bij Stichting Wetswinkel Delfland. Uw juridische adviseurs staan voor u klaar.

Geschreven door Fabian Strooper en Rebecca Mergler