Wonen moeten we allemaal. Huurders staan meestal niet zo sterk. Zeker nu niet, met een nijpend tekort aan woningen. Er zijn nogal eens onenigheden over het onderhoud van een woning. Van kleine zaken als wie de lampen moet vervangen, tot het bestrijden van ongedierte. Wat moet de huurder regelen, en welke kosten zijn voor de verhuurder? Waar heb je wettelijk recht op? In dit artikel geeft juridisch adviseur Martijn Staal van de Wetswinkel Delfland antwoord op deze vragen.
Huurders van woningen genieten in Nederland veel bescherming. Ook over het onderhoud is veel in de wet geregeld. De hoofdregel voor alle huur is dat de verhuurder verantwoordelijk is voor onderhoud, en de huurder voor de zogenoemde “kleine herstellingen”. Het is wel belangrijk dat je als huurder zo snel mogelijk meldt dat er onderhoud nodig is aan je woning.
- Besluit kleine herstellingen
Als het gaat om de huur van een woning, is deze hoofdregel in de wet nader uitgewerkt. Er is een wettelijke lijst met wat voor woningverhuur geldt als “kleine herstellingen”. Daar kan niet van afgeweken worden in het nadeel van de huurder. Als het niet op deze lijst staat, moet de verhuurder het dus oplossen. Wanneer er iets hersteld moet worden aan uw huurwoning, doet u er goed aan om deze lijst na te lopen. Zo maakt u geen kosten die eigenlijk voor rekening van uw verhuurder komen. Deze lijst heet het “Besluit kleine herstellingen”. De Rijksoverheid heeft op haar website een lijst met extra voorbeelden om dit besluit wat duidelijker te maken.
- Wat staat er zoal op die lijst?
In het Besluit kleine herstellingen staan eigenlijk vooral de dingen die je als huurder toch al doet om je huis netjes te houden. Huurders moeten bijvoorbeeld hun woning schoon houden, zwerfvuil verwijderen, ruiten wassen (als u er zelf bij kan), de tuin bijhouden, of de deurscharnieren smeren. Sommige herstellingen uit de lijst kunnen nog steeds voor rekening komen van de verhuurder als er hoge kosten bij komen kijken. Dit is het geval als er gesproken wordt over geen ‘noemenswaardige kosten’. Wel blijft dat natuurlijk een vaag begrip. Om het toch wat concreter te maken: in een eerdere zaak oordeelde de rechter dat het vervangen van een grote ruit voor ongeveer duizend euro te duur was. De nieuwe ruit moest dus uiteindelijk door de verhuurder betaald worden.
- Wat als mijn huisbaas weigert mijn woning te onderhouden?
Het is altijd belangrijk om eerst uw huisbaas te vragen om het gebrek te verhelpen. Als je huisbaas dit niet doet, kan je je huisbaas schriftelijk aanmanen om binnen een redelijke termijn (bijvoorbeeld 14 dagen) alsnog het gevraagde onderhoud te plegen. Als uw huisbaas dan nog steeds het gebrek niet verhelpt, kunt u dit zelf (laten) doen. De gemaakte kosten kunt u dan, voor zover deze redelijk waren, verhalen op uw huisbaas of verrekenen met uw huurprijs. Het is dan wel belangrijk dat er echt sprake is van een gebrek, en dat u daar bewijs van hebt. Bij twijfel is het altijd een goed idee om juridische hulp in te schakelen. Zo kunt u altijd terecht bij de Wetswinkel Delfland voor gratis juridisch advies. Neem voor meer informatie contact met ons op via het formulier op onze website.
Geschreven door Martijn Staal
Dit artikel is gebaseerd op de aflevering van 8 november van “Meesterlijk Recht”, het radioprogramma van Omroep Delft en de Wetswinkel Delfland. Elke twee weken is op maandagavond om 19:00 een nieuwe aflevering van “Meesterlijk Recht”. Alle afleveringen zijn terug te luisteren op https://www.omroepdelft.nl/meesterlijk-recht.